Dagstur till Davids Samling i Köpenhamn

En museitur till storstaden med Attemark – det vore ju ett sätt att träffa långväga gäster. Så tänkte jag – Glop – när det kom kungligt bud om att ett baronpar från Atenveldt skulle besöka regionen.
Genom denna kontakt med baroniet Tir Ysgithr i kungadömet Atenveldt bestämde vi träffa baronparet Æsa och Jörgen vid ett museum i närliggande Køpmannæhafn. Deras excellenser var entusiastiska och vänliga.
På en grå söndag kl 10 möttes attemarkare på perrongen på Malmös Triangelntågstation och fortsatte till metropolen.
Museet Davids Samling ligger just bredvid Kongens Have, just över en liten gata. Enklast är att ta sig till Nørreport Station och sedan uppleva lite av Kongens Have på vägen. Den här dagen var det maraton, och vi upplevde äventyr när vi sicksackade mellan löparna. Solen tittade fram då vi nådde museet. Plötsligt kom resten av sällskapet, och vi gick in i den ståtliga byggnaden.
Vi blev sex personer som anträdde de matiga trapporna upp till fjärde våningen där den islamiska konstsamlingen började. Det är värt att nämna att museet har fritt inträde och en mycket rik samling.
Det var en bra upplevelse att få slut på ”oh, wow”, för att man sett så mycket imponerade föremål. Textilfragmenten är halvmeterstora snarare än de mynt-stora stycken som kan återfinnas i skandinaviska gravar. Flera rapporter av samma mönster. I en mörk vitrin sågs en hel hovdräkt i guld. 1300-tal. Så mycket glas, träsniderier, manuskript.

Jörgen fann fina detaljer i den omfattande numismatiska samlingen som går som en tidslinje genom hela utställningen. Man kunde närstudera mynt genom att röra vid glaset till vitrinen de visas i, för att på en skärm se beskrivningar och närbilder – också av myntens baksidor. Æsa (tror jag) var en laurel inom illumination och i rummet för manuskript irrade vi länge.

När vi utmattade nådde museibutiken kunde jag inte mig från att köpa en bok om islamisk illuminationskonst – de bilderna är bättre än de jag tog. En picknick i parken avrundade vår resa. Vi fick solsken.



Æsa & Jorgen var härliga, beresta och generösa representanter från det vackra kungadömet Atenveldt. Evenemanget War of the Phoenix (med 2500-4000 deltagare) avhålles där. De delade med sig om hur de har det i Atenveldt, hur evenemang fungerar där och så. Vi tackade dem för att ha tillbringat dagen med oss och skildes i solskenet Kongens Have.
Jag, Glop, kommer att ta med Attemark och vänner fler gånger till denna härliga samling. Vi ses!